Nicăieri nu e mai iubit și mai stimat Victor Pițurcă decât în satul său natal. Locuitorii din Orodel îi țin pumnii celui mai iubit fiu al comunei și abia așteaptă să îl vadă din nou calificând naționala la un turneu final.
Nu e deloc ușor să ajungi la Orodel. La aproape 70 de kilometri de Craiova, după ce te strecori pe un drum șerpuit și anevoios, ajungi pe meleagurile natale ale lui Victor Pițurcă. Satul său pare ca oricare altul din România la prima vedere, cu oameni sărmani, îmbătrâniți timpuriu și cu o grămadă de griji. Când rostești însă numele lui Victor Pițurcă, totul se schimbă. Cel mai iubit fiu al satului e mândria copiilor de grădiniță, a tinerilor și a vârstnicilor deopotrivă. Toți tresar atunci când îl văd la televizor și îl așteaptă cu nerăbdare să mai treacă pe acasă.
„Mai bine salva Craiova decât naționala”
Cum intrăm în Orodel, oprim prima căruță pe care o vedem trecând pe stradă și întrebăm de Piți. „Aaaa, păi Victor e vecin cu mine”, ne anunță Ion Albu. „Ce să vă spun despre el? Mai trece pe aici, e om bun, nu a uitat de satul lui”, își continuă vecinul povestea. E întrerupt de Costel Bărbosu, aflat cu el în căruță: „Dom’le, să știți că mai bine era dacă rămânea la Craiova, făcea echipă din Știința! Trebuia să nu plece de acolo, să stea, indiferent de situație, să salveze echipa. Acum asta a fost. E bine că a venit și la națională, sper să o califice acum, dar e greu. Știți cum e, când nu prea ai cu cine…”.
Cișmea pentru săteni
Domnul Albu își lasă vecinul acasă și se oferă să fie ghid prin Orodel. Părăsim asfaltul și ajungem într-o zonă superbă, între două dealuri. În vale e cișmeaua pe care sătenii au construit-o din banii lui Victor Pițurcă. Pe cișmea e scris cu litere mari numele selecționerului, dar și al celor care au ridicat-o. „Am muncit și eu la cișmeaua asta. Ne ajută foarte mult, a fost un gest din suflet, probabil a făcut-o în amintirea vremurilor din copilăria sa”, spune vecinul lui Pițurcă. Dealul care se ridică deasupra cișmelei a fost cândva grădina casei în care s-a născut Piți. Casa, care acum nu mai există, era chiar în spatele bisericii, și aceasta renovată tot din banii selecționerului. În fața lăcașului de cult e școala în care a învățat Pițurcă și poiana în care se juca fotbal când era mic.
„Să-i ziceți să mai vină pe la mine”
O bătrânică simpatică se joacă în curtea bisericii cu strănepotul. Auzim de la ghidul nostru că e chiar mătușa lui Victor Pițurcă. „Așa e, maică, tatăl lui și cu mine suntem veri. Dar el ce mai face, că nu l-am mai văzut de mult?”, întreabă Gena Dolea, ajunsă la 86 de ani. Femeia își continuă apoi povestea: „I-am crescut de mici, și pe el, și pe fratele lui, Gină. Acolo, după biserică, aveau casa, și mama lor mi-i mai dădea mie să am grijă de ei când avea treabă. A plecat când era mic din Orodel, să fi avut vreo 10-11 ani când a plecat. Dacă îl vedeți, să-i spuneți să mai treacă și pe aici, să-l mai văd și eu, sper că nu a uitat de mine”, și aproape îi dau lacrimile lui tanti Gena.
E înnebunit după nuci
Ion Albu, ghidul de ocazie pentru ProSport prin Orodel, ne mai dezvăluie un secret: Victor Pițurcă e înnebunit după nuci. „Mă mir că nu a venit și acum, în perioada asta, acum fac nucile miez. Le scobește și mănâncă miezul, îi plac la nebunie. A mâncat și din nucul meu o dată, că erau nucile mai mari decât în curtea lui”, mai spune Albu.
Orodel nu mai are echipă
Chiar dacă Orodel dă în acest moment selecționerul și secundul echipei naționale, Eugen Neagoe fiind din Cornu, comuna din care face parte și satul lui Victor Pițurcă, Orodel nu are echipă de fotbal. A fost cândva Steaua Orodel, dar din lipsă de implicare a autorităților, echipa s-a desființat. Acum, terenul e folosit doar pentru păscutul vacilor.
1 „Sponsor Victor Pițurcă” este mesajul scris pe cișmeaua ridicată din banii selecționerului
2 Ion Albu și Costel Bărbosu l-ar fi vrut pe Pițurcă la Craiova
3 Puștii din sat se mândresc și ei cu numele selecționerului
4 Școala unde a învățat Pițurcă a fost reabilitată recent
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER